Ångest, mardrömmar och skev dygnsrytm.

Fy f–n vilken jobbig natt! Vid 03 låg jag i sängen med sådan ångest att jag faktiskt övervägde att ringa till psykakuten. (Ni som känner mig väl vet att jag inte tar telefonen till hjälp i första hand). Det som hindrade mig från att ringa var nog att jag inte har numret inlagt i telefonen, och jag hade inte tillräckligt klar hjärnkapacitet just då för att leta reda på numret.

I stället låg jag och och försökte ”andas i fyrkant” och testade alla de andra avslappningsmetoderna jag kom på just då, men tankarna fortsatte att skena i väg… åt alldeles fel håll. Dagtid kan jag lindra ångesten med lugnande medicin, men jag vågar inte ta den på kvällen/natten pga min sömnapné. Det står under kontraindikation i FASS om just sömnapné och lugnande medicin, så jag har tvångstankar om att jag kommer dö om jag tar lugnande när jag ska sova. När det var som värst i natt funderade jag starkt på att ta lugnande och sedan strunta i att sova, bara för att lindra ångesten, men efter ett bra tag lyckades jag ändå somna av ren utmattning.

Som vanligt var det ett rent h–vete att försöka vakna i dag. Jag har drömt mardrömmar hela natten om allt mellan himmel och jord så jag ville verkligen vakna i morse, men jag lyckas inte ta mig ur sängen. I dag hörde jag faktiskt när larmet på telefonen gick i gång, men jag lyckas inte vakna tillräckligt för att ens stänga av larmet. Jag VILL INTE ha det så! Jag vill ha en normal dygnsrytm, där jag blir trött i lagom tid på kvällen och lyckas ta mig ur sängen i tid på morgonen (även om jag är morgontrött). Jag har så länge jag kan minnas haft en skev dygnsrytm, av någon anledning blir jag som mest aktiv och kreativ efter nio på kvällen. Det är då både kropp och hjärna fungerar som bäst.

Jag vet också att jag har ett stort sömnbehov, 8-9 timmar är ett absolut minimum för att jag ska fungera som människa. Även om jag i vissa perioder lyckas ta mig upp ur sängen i tid på morgonen så är det svårt att komma till ro och somna i tid på kvällen, vilket innebär att jag får mindre sömn än vad jag behöver för att fungera i längden.

I dag ska jag höja dosen på min antidepressiva medicin (Cipralex), jag ska gå över maxdosen på 20 mg och nu ta 30 mg för att se om det har någon effekt. Enligt läkaren på kuben var det ok att höja dosen över rekommenderad maxdos, så jag litar på honom. Jag ska också få nytt recept på lugnande, eftersom det alltid finns en risk att man blir sämre ett tag när man höjer dosen.

~ av orkarinteprata på 24 augusti, 2011.

2 svar to “Ångest, mardrömmar och skev dygnsrytm.”

  1. Det var ett litet tag sedan vi träffades nu, men glöm inte, vi är vänner. Jag åker hem till dig nån dag och dricker kaffe med dig, vad tros om det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: